مهمترین دلیل تغییر رنگ گوجه فرنگی چیه؟ لابد رنگ گوجهفرنگی مزرعه تو هم قرمز نیست و بعد از بلوغ تغییر رنگ میده؟ تویی که تمام مراقبت و زحمتت رو برای پرورش به کار میگیری، مسلماً این انتظار رو هم داری که گوجههای رسیده، قرمز و آبداری نصیبت بشه؛ البته حق هم داری!
در این مقاله از گوجه یار قراره به اصلیترین عوامل مؤثر بر تغییر رنگ میوه گوجهفرنگی اشاره کنیم؛ پس اگه تو هم این تغییر رنگ یه معضل بزرگ برات شده و میخوای بدونی علت اصلیش چیه، ادامه مقاله رو دنبال کن تا به جواب سؤالت برسی.
دلیل تغییر رنگ گوجه فرنگی
دلایل زیادی وجود دارند که باعث میشوند گوجهفرنگیها تغییر رنگ دهند و به شما اجازه ندهند تا به میوه سالمی دست بیابید. در این بخش قرار است شما را با علت تغییر رنگ گوجه فرنگی آشنا کنیم.
1. عارضه آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی از رایجترین دلیل تغییر رنگ گوجهفرنگی است. چنانچه گیاه به علت مواردی از جمله بیماری های گوجهفرنگی، حمله آفات و هرس زیاد شاخ و برگها لخت باشد، میوهها در برابر نور مستقیم خورشید قرار میگیرند.
نور خورشید با افزایش دمای داخلی میوهها، باعث ایجاد حالت آفتاب سوختگی در آنها میشود. این حالت سوختگی میوه به صورت تغییر رنگ گوجه فرنگی خود را به شما نشان میدهد که گوجهفرنگیهای باغ خود را به رنگ سفید یا برنزهای میبینید.
زرد شدن برگهای گوجه فرنگی میتونه نشونهای از کمبود مواد مغذی، آبیاری نادرست یا بیماریهای گیاهی باشه؛ تو این مقاله دلایل اصلی و راهحلها رو بررسی کردیم.
| علت زرد شدن برگ گوجه فرنگی |
2. درجه حرارت بالا
گوجهفرنگیها مراحل مختلفی را پشت سر میگذارند تا به رنگ مورد نظر خود برسند. عوامل مختلفی مانند دما در این مسیر تأثیر زیادی دارند. اگر بازه دمایی محیط مناسب باشد، در واقع به صورت عادی تغییر رنگ گوجهفرنگی طی شده و تا مراحل برداشت قرمز بودن آنها حفظ میشود.
در صورتی که دمای محیط در طول روز بالاتر از 32 درجه و در شب از 14 درجه سانتیگراد پایینتر باشد، گوجهفرنگیهایی که دوره بلوغ آنها در حال تمام شدن و رسیدن کامل است، با رنگی بسیار طبیعی در مزرعه شما آشکار میشوند.
3. نوع ارقام گوجه فرنگی
نوع واریته کاشته شده یکی دیگر از علتهای تغییر رنگ گوجه فرنگی است. انواع گوناگونی از گوجهفرنگیها وجود داشته که حساسیت بالایی نسبت به شرایط محیطی مانند دما دارند؛ بنابراین بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرند. این دلیل بدان جهت حائز اهمیت بوده که ممکن است حمله آفات یا عواملی بیماریزا مانند باکتریها و قارچها را به همراه داشته باشد.
بر همین اساس رنگ گوجهفرنگی بر اثر آلودگیهای ناشی از این عوامل و عفونتها تغییر میکند. فراموش نکنید که به دنبال سازگارترین نوع گوجهفرنگی بر اساس شرایط بستر کاشت منطقه خود باشید. با این حساب شما به هیچ عنوان نمیتوانید نوعی را پیدا کنید که در برابر تغییر رنگ گوجه فرنگی به طور 100 درصد در امان باشد.
ترکیدگی سطح گوجه فرنگی معمولاً بهخاطر نوسانات آبیاری یا شرایط محیطی نامناسبه؛ در این مقاله دلیل بروز این مشکل و روشهای پیشگیری رو کامل توضیح دادیم.
4. بیماری قارچی آنتراکنوز
یکی از شایعترین بیماری گوجهفرنگی از قارچ آنتراکنوز سرچشمه میگیرد. اولین هدف حمله این پاتوژن، میوههای رسیده و قرمز بوتهها است. این قارچ حضور خود را با تغییر رنگ بخشی از میوه گوجهفرنگی به رنگ سیاه به شما اعلام میکند.
اگر شرایط محیطی قارچ یعنی گرما و رطوبت به طور مطلوب برقرار باشد، این تغییر رنگ به داخل بافت میوه نفوذ کرده و میوه حالتی پوسیده و نرم پیدا میکند. اقدامات پیشگیرانهای همچون بهبود هوادهی داخل باغ، کاهش زمان برداشت، ضدعفونی کردن بذور قبل از کاشت و تنظیم آبیاری میتواند روی این قارچ اثرات مثبت و کنترل کننده و همچنین آسیبهای ناشی از آن داشته باشد.
5. کمبود ماده لیکوپن
رنگدانه لیکوپن به مادهای گفته میشود که عامل قرمز شدن گوجهفرنگی است. اگر گوجهفرنگی قادر به حفظ رنگ قرمز خود نباشد، دلیل آن ممکن است مقدار لیکوپن نامطلوب این میوه باشد. میزان این ماده به نحوه تغذیه گیاه در هنگام رشد میوه و عملکرد فتوسنتز بستگی دارد.
از مهمترین مواد ضروری برای تولید مداوم این رنگدانه در گوجهفرنگی میتوان به پتاسیم، بور و کلسیم اشاره کرد. اگر در طول مرحله رشد میوه، مواد ضروری و کافی به گیاه نرسد، اندازه این رنگدانهها رفته رفته کاهش پیدا میکند؛ از این رو شاهد تغییر رنگ گوجه فرنگی میشوید.
6. کود مورد نیاز
بیش از حد زیاد یا کم از یک مواد مغذی خاص میتواند دلیل مهم دیگری که باعث تغییر رنگ گوجه فرنگی میشود، باشد. نیتروژن بیش از حد تأثیر زیادی روی جذب پتاسیم و کلسیم دارد. اینطور بگوییم که نیتروژن زیاد موجب رشد شاخهها و برگها میشود، رنگآمیزی و تجمع قند میوه را تحتتأثیر قرار میدهد. پتاسیم این قابلیت را دارد که سنتز شکر را ترویج کند که این امر خود برای رنگآمیزی میوه بسیار مناسب است.
شما به عنوان یک کشاورز تا زمانی که میوه را برداشت میکنید، باید از وجود این مواد به اندازه کافی درون خاک مطمئن باشید و در صورت کمبود یکی از آنها، سریعاً به مقدار مطلوب برای دسترسی گیاه، کود مربوط به آن را اضافه کنید.
با گوجه یار محصولات باغت رو پرثمرتر کن!
کشاورز عزیز! میخوای بهرهوری گوجهفرنگیهای باغت رو افزایش بدی؟ پس باید بهترین نهادههای کشاورزی یعنی بذر، نشا، کود و… رو به خورد اونها بدی تا بتونی نتیجه مطلوبی بگیری. گوجه یار با ارائه بهترین نهادهها میتونه هر آنچه که برای کشت محصولات باکیفیت و پربار نیاز داری، در اختیارت قرار بده. بذرهایی که کیفیت رو تضمین کرده و نشاهایی که رشد رو آسون میکنن.
ما مفتخریم تا در کلیه مراحل کشت محصول با ارائه مشاورههای تخصصی کنارت باشیم و با بهرهگیری از علم روز دنیا در توسعه و پرورش گلخانه یا مزارع کشاورزی همواره کمکرسان تو و همچنین گلخانهداران عزیز باشیم. شک نکن کشاورزی با گوجه یار آسانتر و پرثمرتر میشه!
در آخر
در فروش گوجهفرنگی، رنگ آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بدون شک تمام تلاش شما این است که در پرورش این گیاه، میوهها قرمز و بازارپسند باشند. شما با دانستن عوامل تهدیدکنندهای که باعث تغییر رنگ گوجه فرنگی شدهاند، میتوانید محصولات خود را در برابر آنها در امان نگه دارید.
از شما همکاران همیشگی گوجه یار بینهایت سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید. اگر هر گونه سؤالی در خصوص ارائه مطلب داشتید، خوشحال میشویم آن را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
- برای رشد میوههای قرمز گوجهفرنگی چه دمایی نامناسب است؟
دمای بالاتر از 32 درجه و دمای کمتر از 14 درجه سانتیگراد
- راههای جلوگیری از عارضه آفتاب سوختگی گوجهفرنگی چیست؟
آبیاری منظم، پرهیز از هرس زیاد بوتهها و استفاده از کودهای ضروری به میزان لازم رشد میوه از مهمترین راههای پیشگیری از عارضه آفتاب سوختگی گوجهفرنگی است.
- در گوجهفرنگی چه مادهای موجب قرمز شدن رنگ آن میشود؟
رنگدانه لیکوپن